Vatten i Tullstorp
Tullstorps Villaby har ett eget vattenverk, som finns på Timjanvägen. Vattenverket är totalrenoverat 2014-2016 och samtliga servisventiler skall bytas efter hand.
Vattnet i Tullstorp är mycket rent, det är billigt. Vattenprov görs 4 ggr/år och analysresultatet läggs ut på hemsidan. Vi har aldrig haft någon vattenanalys, som inte visat "tjänligt".
Styrelsen har extraordinärt, hösten 2014, gjort en provning om det skulle finnas problem med PFAA i Tullstorps dricksvatten. Det har vi inte. Vi har också testat för radon, vilket också är väldigt lågt.
Mjukt vatten - mindre sopa
Vi har mjukt vatten - runt 6dH - som betyder, att mängden av tvättmedel, shampoo, såpa, diskmedel etc etc kan halveras ift rekommanderat dosering. Billigare och bättre för naturen :-)
Vattenkvalitét
Bra vattenkvalité är definierat inom EU i direktivet “the Drinking water directive” utgivet den 3. november 1998. I detta direktiv kan man se vilka kvalitetskrav vi inom EU måste ha för att kunna uppfylla kraven för dricksvatten. Nationellt måste varje land följa dessa krav. Om dessa krav följs kommer folk inte blir sjuka av att dricka sitt dricksvatten.
Många har en åsikt om vattenkvalitét, men alla är inte eniga. Kvalitét definieras därför inom EU (och WHO) som en samling minimi och maximivärden för de vanligast förekommande substanserna i vattnet. Värden för vissa substanser (ex E Koli bakterier) råder det stor enighet kring – medans andra substanser (ex flourid, kalium) har varit mer diskuterat genom tiderna.
När man provar vattenkvalitéten skickar man in sterila provningsflaskor till ett godkänt laboratorium. Vattenprovningen är obligatorisk för offentligt vatten och den enda chans att ta reda på om det finns problem med vattenkvaliteten.
I de flesta länder är kvaliteten på offentligt vatten ofta under WHO´s kvalitetskrav, vilket innebär att flaskvatten köps i stor omfattning. I skandinavien är kranvatten faktisk renare och bättre än flaskvatten, och dessutom kanske 1000 gångar billigare.
Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Vidare är vatten en daglig lyx, som de flesta inte värdesätter. Föreställ dig att du skulle behöva köpa allt vatten på ICA för att dricka och för matlagning. I många länder är man tvungen att köpa vatten för matlagning och för att dricka.
Kort sagt: Var glad för din vattenkran!
Priser, ansvar och förbrukning
Förbrukningen är ganska konstant runt 8500 m3 per år och i genomsnitt förbrukar vi ca 100 m3/hus per år. Priset för 1 m3 vatten är 23 kronor och fondavsättningen är 675 kr per fastighet per år.
Om du bygger nytt, måste du byta servisventil. Den får du av Samfälligheten, men jobbet står ägaren för. Vi har ingen anslutningsavgifter til avlopp eller vatten.
Samfälligheten har ansvaret fram till och med servisventilen. Från servisventilen och in i huset har ägaren ansvaret - incl en fungerande vattenmätare.
Digital anmälan av vattenförbrukning
OBS! Görs varje år mellan jul och nyår!
Här hittar du länken till det digitala formuläret där du kan rapportera in din vattenförbrukning från året som gått. Du väljer själv om du fyller i din förbrukning här digitalt eller via pappersformuläret som du får i din brevlåda.
Tryck
Iblandt kan trycket bli lägre i ca 20 min. Det händer när tidspunktet för spolning av filterna händer på samma tidspunkt som vi har stor förbrukning. Då är trycket i hydroforen inte tillräcklig till att hålla trycket i 20 min. Vi spolar filteret när vi har hämtat upp 150 m3 vatten från grunden.
Filtreringen